Publicat in data de: Wednesday, 30 November, 2022, 22:26

Americanii pregătesc o lovitură cruntă pentru războinica Rusie. În vizor este celebrul ”Grup Wagner”

Share This
Tags

Administrația Biden ia în considerare desemnarea Grupului Wagner, un grup militar privat rusesc, ca organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor actuale de a impune costuri Rusiei pentru războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, potrivit CNN.

Nu a fost luată nicio decizie finală și nu este clar cât de departe este administrația de a face potențial această desemnare, având în vedere procesul juridic laborios în realizarea acestei determinări, a explicat oficialul.

Grupul Wagner este o firmă de mercenari care a fost puternic implicată în luptele din Ucraina. Grupul este adesea descris ca fiind trupele neoficiale ale președintelui Vladimir Putin. Acesta și-a extins amprenta la nivel global de la crearea sa în 2014. Grupul a fost acuzat de crime de război în Africa, Siria și Ucraina.

Grupul a fost fondat de un oligarh rus, Evgheni Prigozhin, lucru pe care acesta l-a recunoscut la începutul acestui an. Prigozhin este atât de apropiat de Kremlin încât este cunoscut ca “bucătarul” lui Putin.

Grupul este deja sancționat de SUA, dar administrația Biden are în vedere etichetarea sa ca organizație teroristă, pe fondul presiunilor – atât din partea ucrainenilor, cât și din partea Congresului – de a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului, din cauza invaziei Ucrainei și a atacurilor constante asupra populației civile.

“În timp ce Ucraina continuă să ia avânt pe câmpul de luptă, președintele Putin și-a concentrat furia asupra populației civile din Ucraina”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferință de presă susținută miercuri, la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București, precizând că țintele lui Putin sunt căldura, apa și electricitatea. “Această brutalizare a populației Ucrainei este barbară”.

Administrația Biden a rezistat până acum eforturilor de a eticheta Rusia ca stat sponsor al terorismului, susținând că ar fi o desemnare în mare parte simbolică care ar putea crea obstacole atunci când vine vorba de a obține sprijin în Ucraina, în special prin Marea Neagră.

“Trebuie să luăm în considerare consecințele, atât cele intenționate, cât și cele neintenționate. Iar acest lucru ne-a condus la abordarea pe care am adoptat-o aici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Conversațiile referitoare la Wagner au loc în prezent în cadrul unui grup restrâns de oficiali americani și nu a fost luată nicio decizie finală.

“Nu am discuții de confirmat în acest sens. Statele Unite vor continua să îi tragă la răspundere pe cei responsabili pentru săvârșirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat atunci când a fost întrebat despre aceste discuții.

La începutul acestui an, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pentru CNN că trupele Wagner au fost desfășurate în “cele mai dificile și importante misiuni” din Ucraina, jucând un rol cheie în victoriile rusești de la Mariupol și Herson.

The post Americanii pregătesc o lovitură cruntă pentru războinica Rusie. În vizor este celebrul ”Grup Wagner” first appeared on Money.

Despre Autor

- ofera cititorilor de presa online informatii locale din Bucuresti, business local, lifestyle urban, evenimente.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents