Publicat in data de: Thursday, 28 June, 2012, 15:03

Astărăstoae: Medicii vor demisiona în bloc dacă nu se triplează salariile rezidenților

Share This
Tags

Valentin Astărăstoae (foto) a afirmat faptul că dacă salariile medicilor rezidenți nu vor fi majorate, medicii vor demisiona în bloc, lucru care ar duce la blocarea sistemului sanitar românesc, potrivit portalului exploremedicinetv.ro.

“Unii sunt sceptici şi spun că n-o să facă medicii niciodată aşa ceva, cei 43.000 de medici nu o să-şi dea demisia şi o să fie ceva minor. Vreau să le comunic celor care gândesc aşa că nu e nevoie să-şi dea demisia 43.000 de medici, este suficient ca 6.000 de medici să-şi dea demisia din sistem, în zonele sensibile şi care fac imposibilă activitatea. Avem 634 de medici anestezişti, dacă din aceştia 300 şi-au dat demisia, sistemul a clacat”, a afirmat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Președintele Colegiului Medicilor dorește ca până în luna septembrie a acestui an să fie deja stabilit un calendar al creșterilor salariale, care să fie respectat indiferent de partidul care va câștiga viitoarele alegeri. Medicul a mai evidențiat faptul că diferența dintre venitul mediu al unui medic rezident din alte țări ale UE și un medic rezident român este de aproximativ 1000 de euro, medicul rezident străin având un salariu mediu de 1200 de euro.

Declarațiile lui Astărăstoae vin în contextul în care medicii rezidenți angajați de un spital din București au un salariu mai mic decât muncitori necalificați sau lăcătuși mecanici angajați de aceeași instituție, după cum B365.ro a arătat anterior. Rezidenții din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” au un salariu între 580 lei și 1.000 lei, mai mic decât al un muncitor necalificat din aceeași unitate medicală, ce are un venit între 900 și 1.400 de lei, sau al unui lăcătuș mecanic, ce are un salariu de aproximativ 1.300 de lei.

Despre Autor

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>