Publicat in data de: Thursday, 14 January, 2016, 19:35

Cea mai mare comoara din istoria omenirii a fost gasita!

Epava legendarului vas de război San Jose, visul vânătorilor de comori din întreaga lume, a fost găsită în largul coastelor Columbiei, la trei secole după ce a naufragiat.

Vaporul are la bord o comoară uriaşă: peste 11 milioane de monede de aur, argint şi smaralde, evaluate de unii experţi la peste 6 miliarde şi jumătate de dolari.

Entuziasmat, preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, le-a dat concetăţenilor vestea epocalei descoperiri: „Vreau să îi informez pe columbieni că, fără urmă de dubii, am găsit galionul San Jose, la 307 ani după ce s-a scufundat. Este una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare descoperire a unui tezaur subacvatic, din istoria umanităţii.”

Epava vasului San Jose a fost găsită în largul oraşului Cartagena, în apropiere de insulele Corales del Rosario, la exact 307 ani după de a fost înghiţită de valurile Mării Caraibelor.

Galionul s-a scufundat în 1708 în urma unei confruntări cu forţele navale britanice, în bătălia de la Baru, din timpul Războiului Succesiunii Spaniole. Era principala navă a unei flote care transporta aur şi argint din coloniile spaniole ale Americii, până în Spania, pentru regele Filip al V-lea.

Jose Antonio Rengifo, profesor de drept maritim afirmă că „galioanele erau o parte fundamentală în procesul prin care Spania prelua materii prime, în special aur, pentru a finanţa cheltuielile coroanei.”

Nava a fost identificată datorită tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravaţi delfini. Are la bord o comoară uriaşă: milioane de monede din aur, argint, bijuterii şi pietre preţioase. Evaluările experţilor diferă, dar cei mai mulţi spun că ar fi vorba despre câteva miliarde de dolari.

Încă înainte să fie descoperit, vaporul a fost motiv de discordie între Columbia şi o companie americană specializată în căutarea epavelor. Aceasta din urmă susţinea că a găsit locul naufragiului în 1981 şi că, prin urmare, i s-ar fi cuvenit jumătate din valoarea comorii. În 2011 însă, un tribunal american a decis că vaporul este proprietatea statului columbian.

În largul coastelor caraibiene ale Columbiei ar exista până la o mie de epave, însă numai şase dintre ele transportau comori atât de mari.

galion san jose

Despre Autor

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents