Publicat in data de: Monday, 13 January, 2020, 9:51

Dan STĂNCESCU, CEO ADEPLAST: “Dacă unda de criză se accentuează, inevitabil va lovi şi România”

Share This
Tags

Daniel Stăncescu, AdePlast

Preluarea producătorului de materiale de construcţii AdePlast de către grupul Sika, anunţată la finele lui 2019, este aşteptată să se producă în 2020. Conform lui Dan Stăncescu, CEO Adeplast, această mutare, care are nevoie de avizul Consiliului Concurenţei, va deschide noi perspective, iar pentru cei 470 de angajaţi nu există niciun motiv de îngrijorare, dimpotrivă.

Adeplast a realizat o cifră de afaceri de 474 milioane de lei în anul 2018 şi de 500 de milioane de lei în 2019, în condiţiile în care anul trecut a fost unul cu multe turbulenţe, conform lui Dan Stăncescu:

“A fost turbulent, în zig zag, dar trăgând linie a fost un an foarte bun. Totul a pornit din ianuarie, începem cu ordonanţa 114 şi acea taxă pe lăcomie, care a făcut ca băncile să ia o poziţie de aşteptare, piaţa imobiliară fără finanţare bancară nu are cum să se dezvolte, a fost acea perioadă de aşteptare în care nimeni nu a ştiut ce se va întâmpla, a apărut un blocaj. Un alt blocaj a apărut pe sectorul lucrărilor publice. În 2018 a avut loc acel transfer prin OUG al contribuţiilor de la angajator la angajat. Bugetele locale se alimentează în proporţie de 30-40% din impozitul pe venit al salariaţilor. Odată cu transferul, acel impozit de 16% s-a redus la 10%, automat bugetele locale au pierdut.

În 2018 Guvernul le-a compensat o parte din acea pierdere de venit, în 2019 nu s-a mai întâmplat. În 2019 bugetul a apărut undeva prin luna martie, au fost cel puţin 3 luni de zile în care administraţiile locale, cele care finanţează în proporţie covârşitoare lucrările de termoreabilitare, nu au avut surse de finanţare. Au fost licitaţii de miliarde, finalizate cu declararea câştigătorului prin luna iunie, ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în decembrie. Din punctul acesta de vedere, lucrările publice pe termoreabilitare au stagnat, rezultatul fiind un regres faţă de 2018. E de aşteptat să îşi revină în 2020. De ce? Este an electoral. Nu ştiu ce se va întâmpla cu obligaţia României de creştere a eficienţei energetice cu 20%. În conformitate cu acea obligaţie noi trebuie să reabilităm, până la finalul anului, toate blocurile de locuinţe construite înainte de 1989. Nu există niciun fel de centralizare cu date statistice care să spună câte blocuri au fost reabilitate şi câte au rămas nereabilitate”.

Dan Stăncescu are mai multe semne de întrebare legate de noul an şi are şi argumente care să-i sus-ţină atitudinea rezervată: “Sunt multe necunoscute legate de perspectivele pentru 2020, de exemplu mult discutatul val de recesiune care va lovi şi România. Ultimele date din indus-tria auto din Germania nu arată deloc bine, iar dacă îmi amintesc bine, 15% din exporturile Româ-niei merg acolo. Dacă într-adevăr unda de criză se accentuează, inevitabil va lovi şi Româ-nia. O altă necunoscută este legată de preţul petrolului şi de acest conflict Iran – Sua, care ne va lovi prin ricoşeu. 2019 a fost stabil din punc-tul de vedere al preţului petrolului. O altă problemă pentru sectorul construcţiilor este legată de lipsa forţei de muncă”.

Preluarea de către Sika este aşteptată cu interes de către conducerea AdePlast: “Preluarea de către Sika în mod normal va deschide noi perspective, vorbim la nivel teoretic, pentru că Legea Concurenţei ne împiedică să anticipăm o aprobare a autorizării. Alegerea grupului Sika a fost făcută ca dorinţă expresă a domnului Bărbuţ (n.r. fondatorul Adeplast) tocmai datorită reputaţiei pe care o are Sika în indus-trie”. În ceea ce priveşte planurile de dezvoltare, deocamdată nu se fac planuri, până ce nu va fi obţinut răspunsul final de la Consiliul Concurenţei, dar există promisiunea venirii cu produse noi pe piaţă, unul ar fi polistirenul destinat încălzirii prin pardoseală.

Sursa: BusinessCover.ro

Despre Autor

- ofera cititorilor de presa online informatii locale din Bucuresti, business local, lifestyle urban, evenimente.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents