Publicat in data de: Friday, 5 March, 2021, 14:56

Noile clasificări energetice pentru electrocasnice ale Comisiei Europene au intrat în vigoare. Cum citim eticheta energetică

Share This
Tags

Comisia Europeană forțează mai multe schimbări prin care cetățenii UE să aibă un impact mai redus asupra mediului. Una dintre acestea este schimbarea etichetei energetice a electrocasnicelor, care vine la pachet cu o nouă clasificare a eficienței energetice a acestora.

Eticheta energetică

Perioada normală de înlocuire a unui aparat electrocasnic mare, cum ar fi mașina de spălat haine, combina frigorifică sau mașina de spălat vase este între 10 și 11 ani. Garanția de conformitate stabilită prin lege pentru electrocasnice este de 2 ani.

Desigur, în practică, un frigider sau o mașină de spălat se schimbă atunci când se strică sau când se schimbă locuința. Rezultă o perioadă de utilizare de circa 10 ani, dacă  nu mai mult în unele cazuri. Pentru electrocasnicele mici rata de înlocuire este mai redusă, de 3-5 ani.

Recomandabil ar fi să nu depășească zece ani dată fiind uzura morală a aparatului, indiferent dacă s-a stricat sau nu. Tehnologia evoluează, ceea ce înseamnă creșterea eficienței energetice, reducerea impactului asupra mediului și scăderea costurilor de utilizare. De aceea este important să citim eticheta energetică pentru a vedea care electrocasnic este cel mai potrivit pentru locuința sau modul de utilizare propriu.

Noua etichetă energetică                            

Comisia Europeană a dezvoltat noi etichete energetice, furnizate împreună cu produsele enumerate mai sus de la 1 noiembrie 2020. Acestea înlocuiesc vechile etichete energetice de la 1 martie 2021. De la 1 noiembrie 2020 până la 1 martie 2021, atât etichetele energetice vechi cât și cele noi sunt furnizate împreună cu produsul.

Noua etichetă energetică redimensionează clasele de energie de la A+++ la D la o scară mai simplă, de la A la G.

Criteriile energetice pentru fiecare clasă sunt mult mai stricte de la 1 martie 2021, prin urmare unele produse vor fi incluse într=o clasă energetică mai puțin eficientă. Mai exact, noua etichetă energetică a UE a fost introdusă pentru a se putea face diferențierea între aparatele electrocasnice mai avansate din punct de vedere tehnologic. În funcție de nivelul de eficiență pe care îl ating, li se va atribui un grad diferit pe scara etichetei energetice. Reprezentanții UE au decis să redimensioneze actuala etichetă, lăsând clasele superioare mai puțin populate, pentru a lăsa loc progresului în cazul aparatelor ce vor fi dezvoltate în viitor.

Clasificarea A – G

Pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză atunci când cumpără noi produse eficiente din punct de vedere energetic, etichetele energetice ale UE aveau nevoie de un sistem de scalare mai simplu.

Pentru unele categorii de produse, „A” nu mai era suficient pentru a descrie cele mai eficiente produse energetice, astfel încât A +, A ++ sau chiar A +++ trebuiau adăugate la sistemul de clasificare. În același timp, clasele inferioare (E, F, G) pentru unele categorii de produse au fost eliminate treptat din cauza cerințelor de proiectare ecologică sau au devenit atât de rare încât nu mai erau necesare.

Noile etichete vor duce la o mai bună diferențiere între produsele care, sub clasificarea actuală a etichetei, apar toate în aceleași categorii de top. De exemplu, un frigider care are în prezent eticheta A +++ ar putea deveni o categorie C, chiar dacă frigiderul este la fel de eficient din punct de vedere energetic ca înainte. Categoriile A, B și C vor fi mai puțin populate la început pentru a deschide calea de a fi inventate și dezvoltate produse noi, mai eficiente din punct de vedere energetic.

Noua etichetă încorporează, de asemenea, un cod QR, care pune la dispoziția utilizatorilor o pagină web a Comisiei UE unde sunt înregistrate informații detaliate despre model.

După 1 martie 2021, cumpărătorii pot scana codul QR cu camera telefonului mobil pentru a fi redirecționați către Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL). Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL) conține informații suplimentare care pot ajuta în decizia de cumpărare.

Cum citim eticheta

În cazul în care o persoană vrea să cumpere un produs și nu știe care este cel mai bun model pentru nevoile sale, trebuie să știe că produsele din clasele superioare înseamnă mai multe economii. Pe de altă parte, cu cât scorul consumului de energie este mai mic, cu atât aparatul consumă mai puțină energie electrică, prin urmare va fi mai ieftin să funcționeze, iar facturile mai mici.

Pentru mașini de spălat reduceți cu până la 20% consumul de electricitate și cu până la 8% consumul de apă utilizând, spre exmplu, o mașină de spălat LG dintr-o clasă energetică superioară. Comparația a fost făcută între o mașină de spălat LG model F4WV510S0E 10.5Kg cu o mașină de spălat F2WV9S8P2E 8.5Kg la încărcare maximă și un program de 60º pentru bumbac, de unde a reieșit economia maximă de apă și estimarea consumului de energie electrică.

Pentru frigidere reduceți cu până la 33% consumul de energie dacă alegeți un frigider LG dintr-o clasă energetică superioară. În acest caz comparația a fost făcută între un frigider LG GBB92MCACP cu clasificare C și un model LG GBB62PZHMN cu clasificare energetică E.

Important de reținut este că atunci când o persoană vrea să cumpere un produs și nu știe care este cel mai bun model pentru nevoile sale, cel mai bine este să achiziționeze produse din clasa A. Desigur, în funcție de buget, consumatorul va alege un produs cât mai eficient.

Electrocasnice cu clasificare A după noul model european

LG a lansat deja trei modele noi de mașini de spălat încadrate în noua clasă energetică A pentru spălare. În plus, aceste modele au fost încadrate în clasa A atât pentru centrifugare, cât și pentru nivelul de zgomot.

Una dintre ele este mașina de spălat/uscat haine F4DV710S1E, LG AI Direct Drive, cu o încărcare de 10,5 kg pentru spălare și 7 kg pentru uscare. Produsul permite și spălarea cu aburi, are TurboWash 360 și este dotată cu SmartThonQ Wi-Fi. Este compatibilă și cu Alexa și cu Google Assistant.

Acelați model, dar de culoare neagră, este F4DV710S2SE, cu aceeași clasă energetică A.  De asemenea, este disponibil și modelul F4DV709S1E, tot cu spălare/uscare și clasă energetică A.

Sursa: BusinessCover.ro

Despre Autor

- ofera cititorilor de presa online informatii locale din Bucuresti, business local, lifestyle urban, evenimente.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents