Publicat in data de: Wednesday, 21 December, 2011, 11:11

Bătăuşu’ de câmpi de Lorena Lupu

Pentru critică, “Bătăușu’ de Câmpi” este unul dintre puținele romane despre homosexuali din literatura română. Pentru autoarea sa, Lorena Lupu, este “un roman de dragoste pură şi simplă.”

batausul de campi lorena lupuProtagonistul romanului, Gică Ciocălău, bețiv din Rahova și muncitor la o fabrică de pantofi, este unul dintre acei anonimi pe lângă care viața trece inutil și fără complicații. Bărbatul visează însă la o mare iubire, pe care se știe incapabil de a o inspira celor din jur. În câteva zile doar, Gică își va pierde și își va regăsi mama, va cunoaște fericirea absolută și cea mai neagră nefericire și se va îndrăgosti iremediabil de Andrei, un student la Drept care își câștigă existența muncind la aceeași fabrică.

Romanul este alcătuit din douăzeci și cinci de “psalmanele”, monoloage adresate unui Dumnezeu “surd și orb” ce ne refuză fericirea atunci când ne-o dorim mai mult. “Bătăușu’ de câmpi” este o poveste sfâșietor de tristă, povestită însă cu un umor debordant și irezistibil, într-un argou fermecător. Lumea Bătăușului este plină de personaje jalnice și pitorești, cum ar fi babele telenoveliste de la bloc, “Marylin Moroi”- directoarea slută cu atitudine de seducătoare sau nebuna care se plimbă prin parc în rochie de mireasă- toți, în felul lor, însetați de o afecțiune sau de o recunoaștere pe care nu o pot primi, toți animați de vise, dar doborâți de greutătile vieții sau de nenoroc. Lumea Bătăușului este una în care aspirația către extraordinar este frântă de o implacabilă condamnare la mediocritate.

Cu adevărat remarcabil este limbajul pe care autoarea îl crează, folosindu-se cu pricepere de argoul “muncitoresc”, de înjurătura șugubață (în spatele căreia se ascunde, cel mai des, amărăciune) și de clișeele de care ne ciocnim, inevitabil, zi de zi.

Lorena Lupu, scriitoare și actriță este, deasemenea, autoarea volumelor “Rondo Capriciosso” și “Hyde Park”. Scrie, deasemenea, pe blogul sau:lorenalupu.wordpress.com. S-a născut la Sfântu Gheorghe și a absolvit UNATC în 2004.  

Despre Autor

- ofera cititorilor de presa online informatii locale din Bucuresti, business local, lifestyle urban, evenimente.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents