Publicat in data de: Wednesday, 28 September, 2022, 22:27

Bogdan Glăvan: Dacă ne iluzionăm şi ne îmbătăm cu acest PIB care creşte, mi-e teamă că, dacă vom mai avea vreo doi ani o creştere din asta economică pauperizantă, ajungem la nivelul de trai din Rusia

Share This
Tags

”Suntem un elev de nota cinci, aveam un profesor mai demult, când eram tânăr elev şi spunea celor care abia treceau clasa că le dă cinci cu scârbă. Cam ăsta este nivelul. Nivelul penibil apare în discursul public, nu poţi să spui că România trece prin multiple crize şi pe de altă parte să te lauzi că ai creştere economică”, a spus Bogdan Glăvan despre modul în care se descurcă ţara noastră în faţa atâtor crize recente. 

Profesorul universitar a afirmat că, ”pe de o parte ne văităm că avem criză, pe de altă parte uite ce bine ne merge, avem creştere economică”.

”Înseamnă că undeva ceva e putred, că ne minţim singuri, Putred nu e apariţia crizelor, ele există, e ceva cert, putred este PIB-ul, creşterea economică, la care nu vrea să renunţe Guvernul. Este putred că această creştere nu are nicio legătură cu fundamentele economiei din prezent, creşterea PIB-ului pe care am înregistrat-o şi o înregistrăm în acest an provine pe de o parte din acest consum avântat pe care populaţia l-a efectuat (..) iar pe de altă parte din cauza inflaţiei, infuziei de bani. În România intră bani şi BNR la rândul ei, pompează bani în economie. Aceşti bani noi îi resimţim, simţim o inflaţie, salariul scade, pensia medie scade, cetăţeanul mediu este mai sărac decât cel de anul trecut, acest lucru nu e cuprins în statistica PIB, asta e problema”, a explicat Bogdan Glăvan.

El a precizat că important este să ne uităm la ce se întâmplă cu veniturile din economie, nu la statistica PIB, pentru că ”ea e foarte puţin relevantă”.

”Marile ramuri ale economiei, industria, agricultura, construcţiile, toate acestea merg în jos, sunt doar câteva insule din economie care merg în sus, nu sunt motive de optimism în niciun fel. Dacă ne iluzionăm şi ne îmbătăm cu acest PIB care creşte, cu această creştere economică, mi-e teamă că, dacă vom mai avea vreo doi ani o creştere din asta economică pauperizantă ajungem la nivelul de trai din Rusia, dar nu la ăla din  Moscova (..) Este penibil. Ar trebui ca Guvernul să recunoscă. Numai aşa arată empatie pentru populaţie, că înţelege prin ce trece populaţia, doar dacă recunoaşte că veniturile scad”, a spus el. 

Glăvan a comentat şi anunţul ANAF privind creşterea colectării la buget, el arătând că nu i se pare că este vreo realizare a ANAF, ci ”efectul acestui impozit ascuns numit inflaţie”.

”Dacă ne uităm de fapt la ce s-a întâmplat cu preţurile, vedem că au crescut cu 15% dar preţurile industriale, cu 50%. Media generală a preţurilor din economie este undeva între 15 şi 50%, probabil 20 şi ceva la sută. Dacă vedem veniturile fiscale, bugetare, crescând cu 22% şi înţelegem că aceste venituri provin din tot felul de impozite (..)  atunci este firesc ca veniturile bugetare să crească cu 20 şi ceva la sută, pentru că exact atât au crescut preţurile în economie. Prin urmare, meritul ANAF este zero”, a spus profesorul universitar. 

The post Bogdan Glăvan: Dacă ne iluzionăm şi ne îmbătăm cu acest PIB care creşte, mi-e teamă că, dacă vom mai avea vreo doi ani o creştere din asta economică pauperizantă, ajungem la nivelul de trai din Rusia first appeared on Money.

Despre Autor

- ofera cititorilor de presa online informatii locale din Bucuresti, business local, lifestyle urban, evenimente.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents