Publicat in data de: Monday, 5 December, 2011, 16:19

Eva Luna de Isabel Allende

Undeva, într-o ipotetică și misterioasă țară din America de Sud, o fetiță se naște din iubirea unei servitoare pentru indianul navajo pe care l-a salvat de la moarte.

carti-eva-luna-isabel-allendeMicuța Eva (botezată astfel de mama ei “ca să iubească viața”) vine pe lume cu darul de a povesti și cu un destin al pribegiei, in care va cunoaște singurătatea și prietenia iubirea și teama, bucuria și tristețea. Tovarăși de drum îi vor fi matroana unui bordel, un bărbat care visează să se preschimbe în femeie, un străin slut care încearcă în zadar să câștige iubirea soției sale și un luptător de gherilă. În timp ce Eva călătorește fără țintă pe drumurile Americii de Sud, un tânăr austriac își părăsește țara, chinuit de vinovăția de a nu dori să-și răzbune tatăl ucis- fără să bănuiască faptul că destinul îi este inextricabil legat de al straniei Șeherezade.

“Eva Luna” este o carte scrisă cu optimism, cu nesfârșită tandrețe și cu un umor debordant, prietenos. Este o carte despre oameni  care se ciocnesc, dăruiesc, se iubesc, se bucură și suferă împreună- o poveste extraordinară și, în acelaști timp, uluitor de convingătoare. Nu lipsesc aluziile la Chile (țara de origine a scriitoarei Isabel Allende) în timpul dictaturii lui Pinochet și în anii care au urmat căderii acesteia, sau la Venezuela (țara în care autoarea a trăit în exil mai bine de zece ani), și nici, pe alocuri, simbolurile și reflecțiile feministe. Eva Luna este, poate înainte chiar de a fi pasionata povestitoare, o femeie independentă într-o lume a bărbaților, nevoită să lute uneori pentru libertatea sa și refuzând să fie privită ca un obiect. Stilul Isabellei Allende amintește, pe alocuri, de “realismul magic” al lui Marques sau de scrierile lui Mario Vargas Llosa, fiind însă mai luminos, mai limpede și mai puțin halucinant.

Despre Isabel Allende

Isabel Allende se numără printre cei mai cunoscuți și aclamați de critică scriitori sud-americani contemporani. Născută în Chile, scriitoarea și-a trăit întreaga viață în exil- în Venezuela, Europa și Statele Unite. Printre cărțile sale traduse în limba română se mai numără “Povestirile Evei Luna”, “Paula” și “Fiica Norocului”.

Sursa: Ora7.ro

Despre Autor

- ofera cititorilor de presa online informatii locale din Bucuresti, business local, lifestyle urban, evenimente.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents