Publicat in data de: Saturday, 1 January, 2011, 20:04

Inca un nou pas catre nationalizarea efectiva a Allied Irish Banks (AIB)

Guvernul irlandez a făcut un nou pas către naţionalizarea efectivă a Allied Irish Banks (AIB), al doilea mare creditor general al ţării, cerând permisiunea Înaltei Curţi de la Dublin să injecteze 3,7 miliarde de euro în bancă din fondul naţional de pensii al ţării, scrie Financial Times.

stiri de ultima oraGuvernul ţării a încercat în ultimii doi ani să-şi limiteze deţinerile în cadrul băncii la nu mai mult de 75%, chiar şi în condiţiile în care AIB a vândut credite imobiliare neperformante în valoare de miliarde de euro la discounturi medii de până la 59% către Agenţia Naţională de Administrare a Activelor, banca de credite neperformante a guvernului.

Instituţia a fost creată anul trecut pentru a prelua credite în valoare de peste 87 de miliarde de euro pe care cinci creditori le-au acordat în mod iresponsabil dezvoltatorilor imobiliari în perioada de boom economic a Irlandei.

Totuşi, naţionalizarea AIB a devenit o certitudine după ce UE şi FMI au acordat susţinere financiară Irlandei, spunând că băncile ţării vor avea nevoie de niveluri mai ridicate ale recapitalizării decât cele ţintite de autorităţile irlandeze.

În pofida scepticismului general, AIB a declarat în mod repetat că politica sa de vânzare a majorităţii operaţiunilor în afara ţării o va ajuta să evite controlul total al statului, în pofida creşterii puternice a pierderilor legate de credite.

Guvernul deţinea deja 18,6% din acţiunile comune ale AIB în urma injectării a 3,5 miliarde de euro la începutul anului trecut. Naţionalizarea efectivă a băncii este de aşteptat să echivaleze cu începutul îndelung-amânatului proces de restructurare a sistemului bancar irlandez.

Sursa: Ziarul Financiar

Despre Autor

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents