Publicat in data de: Monday, 12 December, 2011, 12:18

Parfumul de Patrick Suskind

Parisul inceputului de secol XVIII- o lume a mirosurilor puternice, parfumuri și duhori deopotrivă, amestecându-se. Aici va veni pe lume, din pântecele unei mame care nu și-l dorește, Jean-Baptiste Grenouille, un prunc înzestrat cu un foarte acut simț olfactiv, dar ar cărui corp nu emană niciun miros. El va mai aduce cu sine pe lume un profund dispreț pentru întreaga omenire și va purta un teribil ghinion tuturor celor care îl vor cunoaște.

parfumul Patrick SuskindGrenouille crește singur, într-un orfelinat, neiubit de nimeni și neiubind. Urâțenia și lipsa mirosului  îl transformă într-un personaj straniu, pe jumătate temut-pe jumătate ignorat. Fascinația sa pentru parfumuri- și pentru puterea pe care o au asupra tuturor- este singurul lucru care îl mai ține în viață. Umila calfă de tăbăcar visează să creeze parfumul care îl va transforma într-un idol adorat- iar pentru a-l obține nu se va da în lături de la crimă. Dar îl va face acest parfum să se bucure de iubire.

În “Parfumul”, Patrick Suskind înfățișează cu scepticism natura umană, in inextricabilă legătură cu simbolul “duhorii respingătoare”, căruia I se contrapune cel al parfumului, al perfecțiunii dumnezeiești în chip de mască dincolo de care se ascunde păcatul. Dincolo, însă, de aceasta perspectivă, “Parfumul” este o poveste remarcabil scrisă, despre obsesii, despre senzațįi și despre simțăminte primare- o poveste in care frazele lui Suskind, cu o topică surprinzătoare uneori, curg în ritmul lor propriu.

În 2006, romanul a fost ecranizat, în regia lui Tom Tykwear. Rolul lui Grenouille este jucat de către Ben Whishaw, iar în film mai apar Dustin Hoffman și Alan Rickmann.

Scriitor german, Patrick Suskind a devenit celebru în anii ’80, o dată cu montarea piesei sale de teatru “Contrabasul”. Tot el este autorul scenariului filmului “Rossini”, din 1996. Suskind este cunoscut ca o persoană deosebit de retrasă; el evită publicitatea, refuzând interviurile și aparițille în public. “Parfumul” i-a adus premiul pentru debut al Frankfurter Allgemeine Zeitung, pe care însă autorul l-a refuzat, spunând că nu dorește sa primească premii pentru scrierile sale.

Sursa: Ora7.ro

Despre Autor

- ofera cititorilor de presa online informatii locale din Bucuresti, business local, lifestyle urban, evenimente.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Limetorrents